Marieke begon op haar 21e een bloemenzaak: ‘Ik maakte ooit een boeket voor Máxima’

Bij Bloemsierkunst Oxalis wordt de hele dag door hard gewerkt! Mensen lopen binnen om een bloemetje te halen, ze bestellen online via de webwinkel of een bedrijf plaatst een grotere bestelling. Tientallen boeketten gaan de deur uit en de dames in de winkel blijven lachen. Het is precies 18 jaar geleden dat Marieke Kuijpers met haar eigen bloemenzaak begon: “Ik zie mezelf wel oud worden in de winkel!”

Op haar twaalfde ontdekte Marieke haar passie voor bloemschikken: “Op de Groenschool kreeg ik bloemschiklesjes en dat vond ik zo leuk dat ik in een later jaar deze richting koos. Ik weet nog heel goed hoe ik genoot van mijn allereerste bijbaantje bij een bloemist. Nog steeds doet de geur van waxflower me denken aan die tijd.”

Ondernemen zit in het bloed

Na de afronding van haar MBO opleiding, kwam de bloemenzaak op haar pad. Ze bladerde door een vakblad en stuitte op een advertentie met de vermelding dat Bloemsierkunst Oxalis te koop stond. Marieke was pas 21 jaar oud. Toch besloot ze de zaak over te nemen: “Ik wist alles van bloemen maar nog helemaal niks van ondernemen. Maar het zit wel in de familie want mijn ouders hadden een eigen schilder- en stukadoorbedrijf.”

Dat het ondernemen er bij Marieke al vroeg in zat, blijkt wel uit haar slimme handeltje tijdens het studeren: “Toen ik op de Groenschool zat, kocht ik geraniums op van een tuinkas en ik verkocht ze weer op de markt.”

Een klavertje vier

Een paar maanden draaide Marieke mee in de bloemenzaak voor ze het stokje helemaal overnam. De naam ‘Oxalis’ besloot ze te houden: “Ik vind het een hele mooie naam. En weet je wat het betekent? Klavertje vier in het Latijn. Mooi, toch?”

en hoogtepunt was de verbouwing van de winkel: “Eindelijk kon ik de winkel ‘eigen’ maken. Ik had veel ideeën voor de inrichting. Het hele winkelcentrum werd verbouwd en ik was blij toen het allemaal voorbij was. Nu is het echt mijn plekje!”

150 verschillende verse bloemen

Marieke is ook erg trots op de grote bloemenwand vol met verse bloemen: “Hier staan minstens 150 soorten bloemen, en ze zijn elke dag vers.” De klanten komen overal vandaan: Rosmalen, de Maaspoort, het centrum en ga zo maar door. Ze komen speciaal voor de bloemen van Oxalis. “Ik maakte zelfs een boeket voor prinses Máxima!

Haar team helpt met haar bedrijf en het bezorgen van de boeketten en planten aan bedrijven. “We zijn een goed team. Eerst deed ik dat allemaal zelf. Nu heb ik meer tijd om naast het bloemschikken, zelf klanten te benaderen. Bovendien verzorgen we ook de hydrobeplanting bij bedrijven en we maken veel grote bloemstukken voor bruiloften en begrafenissen. Maar bijvoorbeeld ook voor evenementen in de Brabanthallen.”

Enige en meest duurzame bloemist van de stad

In 2016 besloot Marieke de zaak te verduurzamen. “Natuurlijk dragen we graag bij aan het klimaat. We leveren veel aan kleine en grote bedrijven en daar ontstaat ook meer vraag naar verantwoorde bloemstukken en planten. Het grootste deel van onze bloemen zijn duurzaam ingekocht. Maar we letten ook op de kleinere dingen: zoals LED-verlichting laten installeren, afval scheiden en het gebruiken van ecologische allesreiniger.”

Marieke ziet zichzelf wel oud worden in de bloemenwinkel: “Het is gewoon mijn ding. Mijn missie is een bloemenzaak met de allermooiste, beste en meeste keuze aan bloemen. Mijn oudste zoon zegt wel eens dat hij later als hij groot is bij ons komt werken. Ik zou het heel leuk vinden als één van mijn drie kinderen de zaak overneemt!”

Bron: In de buurt Den Bosch

Onze Webshop

Bruidsbloemwerk

Rouwbloemwerk

Zakelijk bloemwerk