Ramon doneert iedere week bloemen: ‘Ik wil dat ze een leuke middag hebben’

“Hier, ruik maar.” Anja van de Kamp houdt een roos onder de neus van haar cliënte, die er voorzichtig aan ruikt. Anja werkt bij Eygenweg in Den Bosch, een dagbestedingscentrum van Cello gericht op mensen met een ernstige meervoudige beperking. Dankzij Bloemsierkunst Oxalis kan zij iedere week een activiteit met bloemen organiseren voor de cliënten. “Zij kunnen niet werken en zoeken een beleving.”

Vijf jaar geleden stapte er een medewerkster van Cello binnen bij Bloemsierkunst Oxalis in Den Bosch. Eigenaar Ramon van der Hoorn raakte met zijn vlotte babbel met haar in gesprek. Ze vertelde dat ze een bloemenmiddag wil organiseren voor de mensen op het dagbestedingscentrum, maar slechts een klein budget te besteden heeft. Ramon besluit te helpen. Bloemen die hij over heeft, mag ze voortaan iedere week gratis ophalen. “Soms zitten er bloemen bij die nog ruim een week staan, maar die garantie kan ik niet meer geven aan klanten. Dus gun ik het de mensen bij het centrum”, vertelt hij.

Hoe een roos ruikt

Sinds die dag is er iedere week een bloemenmiddag bij het centrum. Daarbij mogen zij die dat willen zelf knutselen en ontdekken wat bloemen te bieden hebben. Anja: “Het is iets levends, een bloem. Dat geeft een ander gevoel en beleving dan bijvoorbeeld knutselen met papier. We zien vaak al aan kleine signalen dat het veel voldoening geeft en dat de cliënten er blij van worden.” De één stelt zelf een boeket samen, de ander wil vooral voelen aan de blaadjes en ruiken aan de knopjes. Daarbij sneuvelt er hier en daar wel eens een bloem, maar dat vindt bloemist Ramon helemaal niet erg. “Als ze daardoor de bloemen ervaren en ontdekken hoe een roos ruikt, dan vind ik het prachtig dat ik daaraan kan bijdragen.”

Dit kan wél

Aan het einde van de middag mogen de bloemencreaties mee naar huis. “Soms zijn ze zó trots op hun bosje bloemen. Sommigen hebben er thuis een speciaal vaasje voor”, vertelt Anja. “Veel van onze cliënten wonen bij hun ouders en nemen regelmatig een nieuw boeket voor ze mee. Dat doet veel met mensen en maakt de ouders ook trots op hun zoon of dochter. Door de bloemen zien ze wat hun kind wél kan.”

Voor een ander

Van maandag tot en met vrijdag organiseert Anja allerlei activiteiten voor haar cliënten. Helaas is er niet altijd ruimte in het budget om extra activiteiten te bekostigen. “Wij zijn in sommige opzichten afhankelijk van schenkingen en zijn altijd op zoek naar bedrijven in de omgeving die een steentje bij willen dragen.” Ramon twijfelde geen moment en doneert nu ruim vijf jaar iedere week bloemen aan de instelling. Daarnaast doneert hij ook regelmatig bloemen aan dagbestedingscentrum De Nijehof in Zaltbommel van zorginstelling STMR. “Het gaat mij erom dat ze een leuke middag hebben. Het is geven en nemen en in dit geval iets terugdoen voor de maatschappij.”

Bron: Bossche Omroep

Onze Webshop

Bruidsbloemwerk

Rouwbloemwerk

Zakelijk bloemwerk

Menu